Museum 7 eeuwen zorgverlening grauwzusters ... een onvoltooid verhaal

Het museum wordt beheerd door het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, gekend van het project Te Gek!?, dat geestelijke gezondheidszorg uit de taboesfeer wil halen.  “Met het museum leggen we de link van de huidige instelling naar de taak van de zusters. Hun werk startte in 1348. In Diest heerste toen zwarte builenpest. Op vraag van het stadsbestuur kwamen grauwzusters uit Hessen naar Diest om mensen in deze hoge nood bij te staan. Geïnspireerd door Franciscus van Assisi en Elisabeth van Thüringen gingen de grauwzusters de zieken aan huis verzorgen. Mensen met zware beperkingen en thuislozen namen de zusters op in hun gasthuis naast het begijnhof. De grauwzusters zorgden voor een eervolle begrafenis, ook voor arme overledenen.
Vanuit Diest werden in de streek snel nieuwe vestigingen opgericht, altijd wel in steden waar de stadsmagistraten vragende partij waren. In Diest hebben de grauwzusters heel wat zorginstellingen gerealiseerd: een gasthuis, een kraamkliniek, een ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en rustoorden voor ouderen.”
“Het museum bestaat uit acht kamers die elk focussen op een zeker aspect van het leven en de taak van de grauwzusters: de zorg aan huis, het religieuze, de figuur van Franciscus van Assisi enzovoort. In 2008 verlieten de laatste zusters van de orde Diest. Dankzij het museum blijft hun werk in de kijker staan.”

 

.


Online reserveren

Reserveer deze uitstap of rondleiding online:

Reserveer online →

Praktische info

Reservatiecode

DRO 17 of DRO 18

Duur

1.30 uur of 2.30 uur

Prijs (per persoon)

€ 2,00

Prijs (per gids)

€ 60,00

Opmerkingen

Duur: 1.30 uur - DRO 17 - Prijs: € 60/ gids (max. 15 personen/gids)
Duur: 2.30 uur - DRO 18 - Prijs: €90/ gids
(max. 15 personen/ gids)
Toegang Museum grauwzusters: € 2,00/ persoon

Voor een anderstalige rondleiding, F-EN-D: 70,00 euro