Diest, Scherpenheuvel en Averbode

Wie houdt van oude stadskernen en stilteplekken zal in dit programma zeker zijn gading vinden.
In de voormiddag breng je een bezoek aan Diest. De gids neemt je mee op een boeiende tocht doorheen de eeuwen. Starten doe je in Stadsmuseum De Hofstadt met o.m. het Vlaams topstuk van Hendrik Ter Brugghen ‘De Annunciatie’. Een bezoek aan het begijnhof, wel het mooiste van België, mag hier zeker niet ontbreken. Na de middag gaat de uitstap verder naar Scherpenheuvel of naar de abdij van Averbode. In de middeleeuwen ontstond er in Scherpenheuvel een volksdevotie tot een eik met een Mariabeeld. De aartshertogen Albrecht en Isabella lieten door hun hofarchitect een monumentale kerk bouwen op de 'scherpe heuvel' ter ere van Maria.
Een rondleiding binnen de muren van de abdij laat je genieten van de 4 Averbodeproducten: bier, kaas, brood en peperkoek en eindigt met een degustatie in het abdijcafé 'Het Moment'.

09.30 uur  Aankomst te Diest – Verwelkoming met een kopje koffie.
10.15 uur  Bezoek aan Stadsmuseum De Hofstadt gevolgd door een wandeling doorheen de oude stadskern.
11.45 uur  Tijdens het bezoek aan het begijnhof kom je meer te weten over het begijnhofleven van het verleden tot het heden.
12.45 uur  Middagmaal in Diest.
15.30 uur  Bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek te Scherpenheuvel. De gids vertelt je meer over de relatie tussen de aartshertogen Albrecht en Isabella en Scherpenheuvel.
Of
Bezoek aan de site en Abdijkerk van Averbode. De norbertijnenabdij werd in 1134 gesticht als dubbelklooster. In de zeventiende eeuw groeide de abdij uit tot een prachtige geheel dat we nu nog kunnen bewonderen.
Optie: Afsluiten kan met een Momentum degustatie: Averbode boterhammen met Averbode kaas, Averbode peperkoek en Momentumbier geserveerd in degustatieglaasje van 15cl.

17.00 uur  Einde.


Online reserveren

Reserveer deze uitstap of rondleiding online:

Reserveer online →

Praktische info

Reservatiecode

DDU02

Prijs (per persoon)

€ 11,65

Opmerkingen

Groepen max. 25 personen per gids.
Prijs 11,65 euro/persoon zonder middagmaal met bezoek aan Scherpenheuvel.
13,65 euro/persoon zonder middagmaal met bezoek aan de Abdijkerk.
Optie Momentum degustatie extra: 7,50 euro/persoon
Periode Deze uitstap is heel het jaar door geldig. Het Stadsmuseum De Hofstadt is gesloten op maandag en feestdagen en van 15 december tot en met 15 januari.