Diest Oranjestad

Diest is een Oranjestad.
Bijna drie eeuwen lang was de stad in handen van de graven Nassau; de latere prinsen van Oranje-Nassau. De oudste zoon van Willem de Zwijger, Filips-Willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Diest maakt samen met Breda (NL), Dillenburg (D) en Orange (F) deel uit van de Unie van de Oranjesteden. Wie de Oranjeroute volgt en `in het spoor treedt van de Oranjes in Duitsland, doet er goed aan even naar Diest af te zakken.

De Unie van Oranjesteden:
Op 31 augustus 1963 werd te Breda de Unie van Oranjesteden opgericht, gevormd door de steden Breda, Diest, Dillenburg en Orange. De jumelage tussen Orange, dat het prinsdom van de graven van Nassau was, en Breda, waar de nassau's meer dan anderhalve eeuw resideerden, vormde het uitgangspunt van het verbond. Ook Dillenburg, de oudste residentie der Nassau's en Diest, waar Filips Willem, de oudste zoon van Willem de Zwijger woonde en begraven werd, trad tot de Unie.

De blijvende getuigen van deze "Nederlandse" periode zijn ondermeer het Hof van Nassau; het stadspark "De Warande", het vroegere jachtdomein van de prinsen van Oranje-Nassau en de 16de eeuwse watermolen van de prinsen van Oranje-Nassau. Ook het hoogkoor met de grafzerk van Filips Willem kan bezocht worden in de Sint-Sulpitiuskerk. Verder is in het Stadsmuseum 'De Hofstadt' een afdeling gewijd aan Oranje-Nassau.