Diestse streekproducten

Streekpakketten
Voor meer informatie betreffende onze streekpakketten, contacteer onze dienst: Tel: 013/35.32.74 

Gildenbier
Dit hoge gistingsbier heeft een donkere kandij-achtige kleur en een licht romige schuimkraag. Bij de eerste slok proeven we een milde zoetheid. De afdronk is behoorlijk fors noch zacht-zoet met een licht bittere nasmaak. Dit bier past perfect bij een chocoladedessert.

Loterbol
Loterbol 8° fles blond: hoge gisting – niet gefilterd – dry hopping – hergisting op de fles - droge afdronk – bitter – fruitig aroma.
Tuverbol 11° fles: Mengeling van Loterbol-blond en 3 Fonteinen Lambik
spontaan hergist in de fles. Niet gefilterd.  

Brouwerij Loterbol
Met de sluiting van de brouwerijen Cerckel, Duysters en Ooms leek het bierdoek voorgoed te vallen over Diest. Maar in 1995 kwam er letterlijk nieuw leven in de brouwerij met de opstart van een kleine huisbrouwerij in de vroegere brouwerij Duysters.
TIP: Wil je eens een kijkje nemen? Huisbrouwerij De Loterbol in de Michel Theysstraat is elke eerste zaterdag van de maand geopend vanaf 16.00uur. Meer info: www.loterbol.be
 
Sint-Jan
Is een bier gebrouwen ter gelegenheid van de 125 jarige herdenking van de heilige Sint-Jan Berchmans. Het bier heeft 10° en een hoog EBC,een laag EBU. Het is de eerste maal dat brouwerij Beirens een ander bier dan zijn eigen gamma brouwt.
 
Brouwerij Buvens op het Industrieterein is ontstaan uit passie en liefde voor bier.
Vandaag brouwt Franky Buvens nog steeds op traditionele en ambachtelijke wijze zijn bieren Brunet, Blondin en Rost.
De brouwerij groeide sinds 2016 uit tot een volwaardige brouwerij.
Blondin Triple
Blonde fruitige triple van 8 % met toetsen van banaan, winnaar Bronzen medaille World Beer Awards 2017 en 2018.

Triple Rost
Kruidige amberkleurige triple van 9 %, winnaar Bronzen medaille 2017 en gouden medaille 2018 op World Beer Awards.

Brunet 8%
Donker bier met gerookte smaken van chocolade en caramel,  een hoppig donker bier,  geen zoet bier !
 
Tripel V
Is een fris bier met sprankelende afdronk en gekruid met koriander. Het is licht gehopt met magnum en styrian goldings. De stevige schuimlaag is een van zijn grootste troeven!
 
Nonneke
Nonneke is een uniek, authentiek bruin bier dat wordt gebrouwen door water, gist, hop en mouten te gebruiken zonder toevoeging van kruiden. Het zijn de karamelmouten die de typische bruine kleur en de heerlijke unieke smaak geven aan het bier.
 
Beker
Beker 9 is gebaseerd op een oud recept van de brouwerij Cerckel. Het is in feite de vroegere blonde Gilden. Het bier is van lage gisting en wordt gemaakt met 100 procent vloermout. De lage gisting wordt bekomen door de alcohol in drie stappen te koelen.
 
 
Diestse Halve Maantjes van Stuckens
Ambachtelijk bereide koekjes in drie smaken: chocolade en vanille, appelsien (Oranjestad) en speculaas.
 
Stroobants
Deze koffiebranderij brandt al meer dan 75 jaar op ambachtelijke wijze koffie. De koffie wordt nog gebrand in de oude brander en rechtstreeks aan de klant verkocht. De koffiemelanges worden met zorg samengesteld door Marc Stroobants, meester koffiebrander.
 
Diestse Kruidkoek
In de lente pleeght men van de teere bladerkens van dit cruydt, sooi het erst uyt der aerden komst, en noch mals is, met eyeren koeckskens te maken…! Aldus verwees Rembert Dodoens, vermaarde kruidenkundige, reeds in 1550 naar een eeuwenoud volksgebruik in de streek van Diest om met Reynvaert (Boerenwormkruid) in het vroege voorjaar pannenkoeken te bakken. De Confrerie van den cruydtcoeck ondersteunt deze eetgewoonte om Diest als bakermat voor het bereiden van de reynvaertkoek te promoten.


Tips en weetjes
Als lid van de 'Confrerie van den cruydtcoeck' en als rasechte Diestenaar kan ik, Felix Alen, het toch niet laten dit te vermelden.
Tussen Diest en Aarschot is het in het voorjaar al honderden jaren een traditie om de jonge scheutjes van de rijnvaren of boerewormkruid te plukken en te verwerken in koeken. Wat eerst als een medicijn bedoeld was, (boerewormkruid of Tanacetum vulgare werd inderdaad gebruikt als worm afdrijvend middel) werd een lekkernij voor jong en oud.
Variaties van de Diestse kruidkoek zijn zelfs terug te vinden in zeer oude kookboeken. ( 'De verstandige kock of sorghvul­dighe huyshoudster' een bijvoegsel van 'De Medicijn-Winckel' door P. Nyland Amsterdam 1686).
 
Begijnenkoek
De Begijnenkoek is een echte smaaksenstatie, het is een gebak in de vorm van een gosset. In de volksmond zegt men broektes of broekzak. De heerlijke koek bevat suiker, citroen, muskaatnoot, gemberpoeder, kaneel, munt, donker loterbolbier, bloem en kokosnoot.
Het is de bedoeling dat de Begijnenkoek op feestdagen en bij speciale gelegenheden wordt gebakken. In elk geval kunt u hem elke eerste zondag van de maand - ter gelegenheid van de boekenbeurs - proeven in het Xaveriushuis, in de H. Geeststraat 11 op het Begijnhof.