OPGELET: dit evenement is voorbij

ZO 11/09/2022 (13:00)

Open Monumentendag

Thema: duurzaam Diest
Op zondag 11 september 2022 staat het Europees thema duurzaamheid centraal tijdens Open Monumentendag. Ook voor de erfgoedsector is dit een belangrijk en actueel thema. Ontdek duurzaam Diest in de verschillende open monumenten in Diest en dorpskernen.

Waar? Verschillende locaties in Diest en deelgemeenten
Wanneer? Zondag 11 september 2022 tussen 10 en 18 uur
Toegang: gratis

Het adoptiegroen van het Diestse begijnhof
Stad Diest startte in 2020 met de zoektocht naar 'adoptie-ouders' voor groen op het openbaar domein. Het resultaat is verbluffend, ook op het Diestse Begijnhof. Verschillende perken werden rijkelijk aangeplant door enthousiaste buurtbewoners, met een mooi groen straatbeeld als resultaat. Maak een wandeling op ons mooie begijnhof en ontdek de aangeplante bloemperken tussen het eeuwenoude UNESCO-werelderfgoed. 

Waar? Begijnhof Diest
Wanneer? 11 september van 10 tot 18 uur
Toegang: gratis

Het stadhuis van Diest: geschiedenis vs. ecologie
Tijdens Open Monumentendag 2022 opent het stadhuis van Diest haar deuren. Het stadhuis werd tussen 1725 en 1731 gebouw door Willem Ignatius Kerrickx. De drie middeleeuwse gebouwen moesten toen plaats ruimen voor een nieuw stadhuis met classicistische voorgevel. De middeleeuwse zalen waarin vandaag stadsmuseum De Hofstadt gevestigd is, bleven wel bewaard. Bezoek op 11 september tussen 13 en 18 uur stadsmuseum De Hofstadt, de trouwzaal, de Filips Willemzaal of de Sint-Joriszaal van het historische stadhuis.

In de jaren ’90 kreeg het stadhuis van Diest er een nieuwbouw bij. Oud en nieuw werden prachtig met elkaar verbonden door een glazen atrium. De laatste jaren werd er geïnvesteerd in ecologie. Op het dak van de nieuwbouw werden in 2016 bijenkasten geplaatst die met veel liefde verzorgd worden door stadsimker Noël Vlaeyen. De bijen hebben een grote impact op de biodiversiteit in het centrum. Meer te weten komen over de Diestse bijen? Kom dan om 14, 15, 16 of 17 uur naar onze stadsimker op het dak van de nieuwbouw van het stadhuis voor een meet & greet. 

Waar? Stadhuis Diest, Grote Markt 1
Wanneer? 11 september van 13 tot 18 uur
Toegang: gratis

Klimaatwandeling met proevertjes in Diest
Ga met de klimaatgids mee op pad langs enkele groene plekjes in de stad. De gids vertelt je alles over het fruit en de kruiden die we tegenkomen en vertelt je waarom het gebruik van lokale producten milieuvriendelijk is. Op verschillende historische locaties krijg je ook lokale proevertjes. Schrijf je nu in en ontdek hoe de stad stappen onderneemt voor een gezonder klimaat!

Waar? Vertrek wandeling: Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48
Wanneer? 11 september om 10 of 14 uur
Inschrijving verplicht via mail op museum@diest.be, met vermelding vertrekuur van voorkeur en aantal personen.
Toegang: gratis
 
350 jaar Diestse beiaard
In 2022 blaast de Diestse beiaard 350 kaarsjes uit! Het is de grootste nog overgebleven Hemony-beiaard ter wereld: de Stradivarius voor klokken en beiaarden. In 2022 worden de eerste stappen in het restauratiedossier van de beiaard gezet. Zo zal het klavier gerestaureerd worden zodat onze stadsbeiaardier de mooiste deuntjes kan blijven spelen. 
Schrijf je nu in voor een bezoek aan de beiaard met gids via mail op visit@diest.be. Geef bij je reservatie het uur van voorkeur op. Er start een rondleiding om 13, 14, 15, 16 en 17 uur. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt!

Waar? Start van het beiaardbezoek aan de ingang van de Sint-Sulpitiuskerk ter hoogte van de Grote Markt
Wanneer? 11 september om 13, 14, 15, 16 of 17 uur
Toegang: gratis
Reservatie verplicht via mail op visit@diest.be

  • verschillende locaties
  • gratis
  • 013/35.32.74