Oktober 2019

OPGELET: dit evenement is voorbij

MA 07/10/2019 (00:00) - ZO 10/11/2019

400 jaar Gasthuiszusters Augustinessen in Diest

Als je vroeger in Diest hulpbehoevend was, kon je terecht bij de Diestse armentafel.
In 1619 reisden de Gasthuiszusters Augustinessen van Tienen; Catharina en Anna, naar Diest met paard en kar. Ze werden op 31 oktober 1619 warm onthaald in Diest en kregen de opdracht om het bestuur van het Groot Gasthuis over te nemen.
De gasthuiszusters hebben 400 jaar lang de ziekenzorg in Diest mee gemaakt tot wat ze vandaag is.

Viering

Vier eeuwen lang hebben ze de zieken bezocht, de hongerigen gespijsd, de naakten gekleed en vreemdelingen onderdak geboden. Ze hebben het gasthuis laten evolueren tot een hospitaal en nog later tot een modern ziekenhuis.
Om deze verjaardag te vieren, zet de stad Diest hen dit najaar in de kijker. Dompel je onder in hun lief en leed. Ontdek het samengaan van geïnspireerde zorg en medische evolutie.

Laat je vanaf 5 oktober tot en met 10 november raken door grote gebeurtenissen en kleine anekdotes op deze drie locaties:

• Bezoek de historische tentoonstelling '400 jaar Gasthuiszusters te Diest' in ons stadsmuseum De Hofstadt.
• Ontdek de fototentoonstelling 'De weg naar het licht’ in de kapel van het Sint - Elisabethgasthuis.
• Bezoek de apotheek van het Sint-Elisabethgasthuis.

Ter gelegenheid van deze historische verjaardag en als huldebetoon worden in september 2019 twee boeken uitgegeven:
• De weg naar het licht van Ina Stabergh en Fred Jonckers. In dit boek wandel je als het ware naast de zusters door de vier eeuwen heen. Het verhaal werd aangevuld met getuigenissen.
• 400 jaar Gasthuiszusters te Diest door historicus Michel Van der Eycken. Dit historisch naslagwerk bundelt feiten en data in een vlot lezend verhaal.

Wil je de zusters persoonlijk feliciteren met hun levenswerk? Kom dan op zondag 27 oktober om 10u30 naar de feestelijke/plechtige eucharistieviering in de Sint-Sulpitiuskerk, voorgegaan door Mgr. Van Houtte. Na de viering biedt de parochie een receptie aan in zaal Ons Tehuis. Iedereen van harte welkom!

  • Stadsmuseum De Hofstadt en Sint-Elisabethgasthuis
  • gratis
  • www.vierhonderd.be Openingsuren: Tentoonstelling 'De weg naar het licht' - Oud Elisabethgasthuis Maandag tot en met zaterdag: 13 tot 17 uur bezoek de apotheek van het Elisabethgasthuis op zaterdag: 14 tot 17 uur Tentoonstelling '400 jaar Gasthuiszusters' - stadsmuseum De Hofstadt Di-do en vrij: 11 tot 17 uur, za en zo: 13 tot 18 uur Toegang: gratis