Juni 2019

OPGELET: dit evenement is voorbij

ZA 01/06/2019 (13:30) - MA 30/09/2019

Vlaamse Meesters in Situ: Theodoor van Loon

Het kunstenparcours Vlaamse Meesters in Situ richt deze zomer de schijnwerpers op Vlaamse topstukken die op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn. Een discrete scenografie omringt de meesterwerken met de juiste sfeer. Dankzij woord en beeld in een moderne digitale voorstelling kan de sublimiteit van de Vlaamse meesters helemaal naar voor treden.

De Sint-Catharinakerk op het begijnhof van Diest herbergt de schilderijen van de vier evangelisten door Theodoor van Loon. Deze Vlaamse Meester, een tijdgenoot en concurrent van Rubens, verbleef een tijd in Italië en onderging daar invloed van Caravaggio en diens navolgers. Van Loon kreeg in het najaar van 2018 nog een prachtige expo in de BOZAR in Brussel.
De vier evangelisten Johannes, Lucas, Marcus en Mattheüs worden vaak afgebeeld in antieke toga’s bij hun schrijftafel. Elk hebben ze een eigen symbool: de engel voor Mattheüs, de leeuw voor Marcus, de stier voor Lucas en de adelaar voor Johannes.

De vier werken kunnen nu herontdekt worden dankzij Vlaamse Meesters in Situ. Bovendien besloot de stad Diest naar aanleiding van dit project om deze schilderijen te restaureren. Twee werken zijn al gerestaureerd, de verdere restauratie van de twee andere werken wordt in situ uitgevoerd. Bezoekers kunnen het restauratiewerk bewonderen, het werk van kortbij bekijken, de vergelijking maken en vragen stellen.

De gerestaureerde werk van de H. Mattheus is klaar en de H. Joannes dat bijna klaar is, kunnen op ooghoogte bekeken worden vanop de jacobladder in de begijnhofkerk.

Bezoekers komen meer te weten over de meester Theodoor Van Loon zelf als ook over de vier werken die in de begijnhofkerk hangen door de digitale informatiezuil te raadplegen.

Tip: Ook in Stadsmuseum De Hofstadt vindt u twee werken van Theodoor van Loon nl. 'De opdracht van Christus in de tempel en de profetie van Simeon' en 'De Aanbidding der Wijzen'.

Openingsuren Sint-Catharinakerk - 1 juni tot 30 september 2019
Van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17 uur.
Toegang: Gratis
Meer info: www.vlaamsemeestersinsitu.be 

Openingsuren Stadsmuseum De Hofstadt:
Dinsdag, donderdag en vrijdag: 11 tot 17 uur
Zaterdag en zondag: 13 tot 18 uur
Gesloten op maandag en woensdag
Toegang: gratis

 

 

  • Sint-Catharinakerk, Begijnhof
  • gratis
  • Toegang Sint-Catharinakerk: dagelijks van mei tot en met september, van 13.30 tot 17 uur (gesloten op maandag)