Natuur & Parken

Boerenkrijgplein

Op het Diestse Boerenkrijgplein, achter de Petrolpoort, staan voor het eerst sinds lange tijd opnieuw kanonnen. Dit keer wel zonder militaire of defensieve doeleinden: de twee unieke zitkanonnen bieden een prachtige blik op het Demerlandschap.

Regionaal Landschap Noord-Hageland en Toerisme Vlaams-Brabant maken hiermee verder werk van het project ‘Ontmoet de Demer’ waarbij vijf Demerpoorten gerealiseerd worden in Diest, Zichem, Langdorp, Betekom en Werchter. Op het Boerenkrijgplein, vlakbij het Bezoekerscentrum Webbekomsbroek, bewonder je het Demerlandschap door de loop van twee manshoge kanonnen. In de 18e eeuw stonden daar Diestse soldaten klaar om de optrekkende vijand te bestoken met kanonvuur en de stad te verdedigen, met één blik op de Demer en de andere op de grachten rond de stadswallen.

 

De kanonontwerpen zijn van Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven (Art-Ex bvba). Zij vonden hun inspiratie voor deze ontmoetingsplaats in de lokale geschiedenis en het specifieke karakter van de site. Voor de uitvoering werd er gewerkt met Cor-Ten staal en hout, verwijzend naar het typische ijzerzandstenen erfgoed van de stad en de talrijke bossen en houtkanten die het Hageland rijk is.

Met je eigen ogen zien? Dat kan met de nieuwe stadswandeling ‘Diest: stad aan de Demer’.