Musea

Museum grauwzusters Diest

In het Engelenconvent van het begijnhof opende recent het museum van de Grauwzusters. Prachtige collectiestukken en vele beelden vertellen er hun boeiend verhaal. De Grauwzusters waren godsvruchtige vrouwen die leefden zonder een formele kloostergelofte af te leggen. Ze verplichten zich tot werken van naastenliefde en tot een sobere levenswijze.

In 1348 heerst de zwarte builenpest ook over Diest. Op vraag van het stadsbestuur komen Grauwzusters uit Hessen naar Diest om de bevolking bij te staan. Geïnspireerd door Franciscus van Assisi en Elisabeth van Thüringen verzorgen ze de zieken thuis. Mensen met zware beperkingen en thuislozen nemen ze op in hun gasthuis naast het begijnhof. De grauwzusters zorgen voor een eervolle begrafenis, ook voor arme overledenen.

Zorgverhaal

Vanuit Diest komen er in de streek al snel nieuwe vestigingen. Altijd in steden waar de stadsmagistraten vragende partij zijn. De Grauwzusters realiseren in Diest eigen zorginstellingen: een gasthuis, kraamkliniek, ziekenhuis, psychiatrisch ziekenhuis en rustoorden voor ouderen. Hoewel de Grauwzusters hun zorgopdracht hebben doorgegeven aan leken, gaat hun zorgverhaal vandaag nog verder. In de instellingen in Diest, Scherpenheuvel, Hasselt, Tongeren en Riemst.

Opgelet!
Vanaf 1 november is het gebruik van het Covid Safe Ticket verplicht in alle musea. 
Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 6 jaar.

  • Engelenconvenstraat 5- Begijnhof
  • juni – september: elke zondag van 13 tot 17 uur; oktober – mei: elke eerste zondag van de maand van 13 tot 17 uur
    Opgelet!
    Vanaf 1 november is het gebruik van het Covid Safe Ticket verplicht in alle musea. 
    Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 6 jaar.