Erfgoed

Lakenhalle

De gotische lakenhalle werd gebouwd in 1346. Het kwam er nadat het vorige lakenhuis, tegenover de Sint-Sulpitiuskerk, te klein was geworden. De hal is opgetrokken in bruine ijzerzandsteen, afgewisseld met speklagen in witte steen. Het gebouw bestaat uit twee grote beuken, elk voorzien van een afzonderlijk dak. Om een idee te hebben van het origineel middeleeuws karakter, loop je best even naar de achterzijde van het gebouw. De voorgevel werd namelijk in de achttiende eeuw aangepast.

De gevelsteen met het bouwopschrift, voorheen ingemetseld in de voorgevel, wordt bewaard in het Stedelijk Museum. Voor de lakenhalle staat ‘De Holle Griet’, een vijftiende-eeuws kanon met een gewicht van 5.000 kg. Een product van de Diestse ijzersmeden.

Lakenhandel

In de eerste helft van de vijftiende eeuw behoorde Diest tot de grootste steden van het hertogdom Brabant. Het Diesters laken was erg bekend en werd zowat overal in West-Europa op jaarmarkten te koop aangeboden. De lakennijverheid en –handel maakten van het middeleeuwse Diest een welvarende stad. Vanaf de zeventiende eeuw werd de lakenhalle voor diverse doeleinden gebruikt: van schoolgebouw, opslagplaats, brandweerkazerne tot stadsfeestzaal.