Erfgoed

De Beiaard

Het vieringtorentje van de Sint Sulpitiuskerk herbergt de historische Hemony-Sergeys beiaard van Diest. De stad kocht in 1671 een beiaard aan bij de beroemde Amsterdamse klokkengieter Pieter Hemony. Hij betekent voor klokken en beiaarden wat Stradivarius voor de viool betekent. Deze unieke beiaard met 32 klokken is bovendien de grootste nog overgebleven Hemony-beiaard ter wereld. In 1974 werd de beiaard uitgebreid met 15 klokken van Jacques Sergeys. Dat bracht het totaal op 47 klokken.

Stadsbeiaardieren

Teun Michiels is sinds 2005 Stadsbeiaardier van Diest. Hij richtte het Internationaal Beiaardfestival van Diest op, dat in 2015 al aan zijn tiende editie toe was. Teun is niet alleen beiaardier maar bouwt ook als tenor een carrière uit. Meer info op www.teunmichiels.be.

Sinds 2014 is ook Wim Van den Broeck Stadsbeiaardier van Diest. Hij is een oud-leerling van Teun en studeerde in 2013 met grote onderscheiding af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Wim is een echte virtuoos en ook begenadigd organist.

Je kan Teun en Wim aan het werk horen tijdens de wekelijkse woensdagmarkt of op zaterdagnamiddag. Ook op feestdagen hoor je live beiaardspel.

Computer

Diest beschikt sinds de zomer van 2014 over het meest geavanceerde beiaardcomputer-besturingssysteem ter wereld. Filip Vandueren, voornamelijk bekend als producer van Milk Inc., schonk zowel de hardware als de software. De oude computer had de geest gegeven en Filip kon er niet mee leven dat de beiaard zou zwijgen. De automatische beiaard speelt elke dag van 9 tot 21u.

Alle voorstellen voor de programmatie zijn welkom. Zo kan de beiaard actief inspelen op het leven in de Diestse binnenstad. Mail je voorstellen naar beiaardideetjes@teunmichiels.be

Wil je weten wat de beiaardcomputer speelt en waarom? Volg 'm nu via https://twitter.com/Beiaard_Diest/