Natuur & Parken

Park Cerckel

Park Cerckel ademt bijna 800 jaar geschiedenis uit.
In 1228 vestigde de orde van de Minderbroeders, één van de oudste kloostergemeenschappen van Diest, zich aan de oevers van de Demer.
Een groot deel van Diest werd in 1580 door de troepen van Willem van Oranje verwoest, waaronder ook het Minderbroedersklooster. Soldaten ontroofden daarbij de graftombe van Anna van Lotharingen (vrouw van René van Chalon). Later werd ze door het stadsbestuur herbegraven in de Sint-Sulpitiuskerk.
Na 3 jaar ballingschap keerden de Minderbroeders terug en startten ze met de wederopbouw.
Eind van de 18de eeuw werd het klooster door de Fransen openbaar verkocht wat het einde betekende voor de Diestse Minderbroeders. Enkel de infirmerie en de rondboogpoort bleven bewaard.
Tijdens de 19de eeuw kende de biernijverheid in Diest een sterke groei. Brouwersfamilie Pieck - later Cerckel - kocht ongeveer de helft van het kloosterdomein aan en vormde het om tot een mooie lusttuin. De moestuinen werden een vijver met een prachtige smeedijzeren brug, de voormalige kloosterinfirmerie werd verbouwd tot tuinpaviljoen met in het verlengde daarvan een oranjerie.
Bij het verdwijnen van Brouwerij Cerckel kwam ook de prachtige stadstuin in verval.
In 1990 kocht de stad Diest het park aan.
Met de renovatie van de vijver, brug, grot en rondboogpoort verwelkomt het park, sinds april 2011, weer het publiek.
Ook de infirmerie en oranjerie zullen in een latere fase in de glorie van weleer worden hersteld.

  • Michel Theysstraat
  • vrij toegankelijk

    Tip: Tijdens de zomermaanden kan je in Park Cerckel bij mooi weer zalig relaxen in één van de comfortabele strandstoelen.
    Gratis tussen 10 en 19 uur.